Мусака

“Мусака (грец. μουσακάςрум. musacaтур. musakka; півд. слов. мусака/musakaараб. musaqqaʿa‎) — традиційна страва з баклажанів на Балканах і Близькому Сході.

Грецька[1] мусака складається із запечених шарів баранинибаклажанівпомідорів і білого соусу бешамель.” говорить Вікіпедія.

Я познайомилась з цією стравою у Львові, у грецькому кафе. Яка вона на смак у Греції – не знаю, але те, що я спробувала мені сподобалось. А оскільки я в принципі люблю баклажани, люблю запіканки, то в якийсь момент після того, як перестала їсти м*ясо захотіла приготувати вегетаріанську мусаку.

Переглянула різні рецепти. Хтось пропонував замінити м*ясо на бобові – мені не сподобалось. Також пробувала готувати просто без м*яса – теж не те. А потім згадала про соєвий фарш. Я в принципі не страждаю без м*яса і не маю потреби його заміняти будь-чим (ну і жодного замінника, який би був на смак як м*ясо , але при цьому не був м*ясом я не зустрічала, якщо бути відвертою), але в цьому конкретному випадку соєвий фарш додає потрібної консистенції томатному соусу.

Отже, якщо Ви – вегетаріанець, Вам потрібен соєвий фарш. Якщо їсте м*ясо – м*ясний фарш. Такий, який любите. Я колись і з телячого, і з свинини, і птиці готувала.

Соєвий фарш потрібно підготувати. В каструльку всипати щедро приправу для фаршу (шашлика, курки) (1 ст.л.), влити 1 ст.л. соєвого соусу, можна додати ложку соусу барбекю, 1 ч.л. копченої паприки, лавровий лист, кілька перчиків – чорного горошком, духмяного, кілька зерняток кмину, зіри, фенхелю, коріандру, кардамону. Посолити, теж щедро. Цибульку чищену, кілька зубків часнику. Залити водою, довести до кипіння, дати постояти під кришкою хвилин 10, щоб бульон став насиченим. Процідити. Можна і не не робити цієї процедури, але якщо фарш вариться разом з спеціями, лавровим листком, потім це все залишається у фарші і мені захотілось процідити ))

Тоді в цей бульон всипати повну жменю соєвого фаршу , довести до кипіння і залишити під кришкою хвилин на 15 мінімум. Після цього відкинути  на друшляк і відтиснути від зайвої рідини.

Тим часом поставте варити картоплю. Можна чищену одразу, можна в мундирах і почистити потім вже варену. Штук 8 середніх/великих.

Поки картопля вариться, миєте-чистите баклажани. Штуки 4.

Ріжете на кубіки, присолюєте, заливаєте холодною водою відставляєте на 5-10 хв.

Далі беремо ще 1 ріпчасту цибулю, кілька зубців часнику – чистимо.

Ріжемо дрібно, викладаємо смажитись до прозорості в розігріту на пательні олію (соняшникову, оливкову – яку любите і маєте). Я на великому вогні грію сковорідку, вливаю олію, тоді зменшую вогонь до середнього, щоб не горіло.

Коли цибулька стане прозорою – всипаємо в сковороду фарш (соєвий чи м*ясний), продовжуємо смажити на середньому вогні, наглядаючи і помішуючи, щоб не пригоріло.

З баклажанів зливаємо воду. Або паралельно на іншій сковороді обсмажуємо на середньому вогні (в процесі підсоліть) , або відставляємо до моменту, поки обсмажимо фарш з томатами і звільнимо цю сковороду.

До речі про томати – беремо 1-2 середніх томати і ріжемо кубиками або подрібнюємо блендером. Подрібнені томати відправляємо в пательню до фаршу і продовжуємо обсмажувати їх разом ще протягом хвилин 5-ти. Помішуючи час від часу. Я б ще радила на цьому етапі спробувати на сіль і за потреби досолити.

Ще потрібно приготувати соус бешамель.

Для цього потрібно вершкове масло, борошно, мускатний горіх мелений і молоко або вершки.

Нагріваємо молоко, сильно, але до кипіння я не доводжу.

На сковороді розігріваємо шматочок ( приблизно 50 г)  вершкового масла, просіюємо 1-2 ст.л. борошна, прогріваємо в маслі , вливаємо нагріте молоко. Помішуємо, намагаючись вмішати все так, щоб не утворилось грудочок. Якщо грудочки таки утворились – не паримось і вирішуємо ситуацію за допомогою блендера 😉

Включаєм духовку грітись на 180*С.

Одже, в нас є :

відварена і порізана (кубиками, кружальцями, або навіть в пюре – як вам хочеться) картопля

обсмажені баклажани

обсмажений фарш в томатному соусі

бешамель

Беремо форму, змащуємо олією.

Викладаємо першим шаром картоплю, другим фарш з томатом, третім – баклажани.

Зверху заливаємо соусом бешамель.

І відправляємо у нагріту духовку на 30-40 хвилин.

За 5-10 хвилин до готовності присипати потертим сиром і зенятками кунжуту і ще відправити в духовку допікатись.

 

Готовій запіканці дати постояти хвилин 10, нарізати і подавати присипавши порізаною зеленню. Я люблю петрушку і кінзу.

 

Смачного!

Для зручності список інгредієнтів:

фарш 500 г м’ясного або 0,5 склянки сухого соєвого

спеції для соєвого фаршу (лавровий листок, соєвий соус, суміш приправ для шашлику/курки/фаршу, соус барбекю, 1 ч.л. копченої паприки, кмин, зіра, фенхель, кардамон, чорний перець горошком, коріандр, сіль, цибуля ріпчаста і часник)

8 картоплин

4 баклажани

Ще 1 ріпчаста цибуля і кілька зубців часнику

1-2 помідори

вершкове масло – 50 г

1-2 ст.л. борошна

0,25 ч.л. мускатного горіха меленого

молоко або вершки (0,5-1 склянка)

натертий сир (100-200 г)

кунжут

зелень

 

 

Залишити відповідь