Штолен

Так, штолени переважно печуть заздалегідь, але як сказав мій мудрий чоловік : “А чого йому вилежуватись, і так смачно ж!”

То ж якщо навіть ви не спекли штолен за 2-3-4 тижні до Різдва, ви можете зробити це зараз. Навіть якщо Різдво вже минуло 😉

img_3052

 

Для цього вам знадобиться трохи часу, гарний настрій, бажано відповідна музика (я люблю гурт Pentatonix :

а цього року у соцмережах вже є багато відео з Львівського аеропорту , коли сотні вокалістів співають “Щедрик” українською) для створення відповідної атмосфери.

 

 

Продукти:

250 г родзинок (можна взяти частину родзинок, а частину  кураги або інших сухофруктів за бажанням) залити на ніч ромом або коньяком.

Нагрійте духовку до 180*.

250 г вершкового масла м’якого  збити з

250 г цукру та

ванільним цукром, додати

250 г кисломолочного сиру (той, що домашній сир/творог), сік і терту цедру 1 лимону.

Всипати 500-600 г борошна, просіяного разом з 1,5 пакетика ( близько 25 г) розпушувачу.

Замісити досить круте тісто, щоб відставало від рук. За потреби ще вмішати борошна.

Вмішати в тісто замочені сухофрукти і

250 г мигдалю (суміш мигдалю з фундуком і/або волоськими горіхами теж смачна ;))

Сформувати 2 овальних кекси, зробити надріз повздовж.

img_3013

 

Випікати при 180* близько 1 години – 1 год. 15 хв.

Перевіряти готовність дерев’яною паличкою.

Готовим кексам дати трохи охолонути, тоді змастити розтопленим вершковим маслом (близько 100 г) і щедро присипати цукровою пудрою.

 

Можна загорнути у фольгу або пергамент і зберігати кілька тижнів, а можна наступного ранку різати і їсти або дарувати гостям та рідним 😉

 

Смачного вам штолену та щасливого і веселого Різдва!

 

 

 

 

Залишити відповідь